Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde sağlık emekçileri eylem gerçekleştirdi. İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla hastane bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri bir kez daha “Hastaneler yerinde yenilensin, sağlıkçılar-hastalar mağdur edilmesin” dedi.
“Hastaneler yerinde yenilensin, sağlıkçılar mağdur olmasın” ve “Sağlıkta kirli oyuna son. Hastaneler yerinde güzel, hastaneme dokunma” pankartlarının açıldığı eyleme hasta-hasta yakınları da destek verdi. “Cerrahpaşa bizimdir bizim kalacak”, “Hastaneler yerinde yenilensin” sloganın atıldığı eylem de sık sık alınan karar protesto edildi. Eyleme bölgedeki esnaflarda katılarak, “Esnaflar ne olacak? Bizi düşünen yok! Destek istiyoruz” dövizi açtı.
“Hastaneler yerinde yapılsın”
Hastane bahçesinde yapılan açıklamada ilk söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, “Bugün burada bir semtin, bir şehrin, bir ülkenin hafızasını, hatıralarını, sağlığını savunmak için buluştuk” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bir hastanenin taşınması son derece riskli ve tehlikeli bir şeydir. Çünkü insanlar yıllardır burada hizmet alıyorlar. Buradan sağlık hizmeti alıyorlar. Biz biliyoruz ki gidip de dönmemek var, gelip de bulmamak var. Bunu örnekleriyle gördük. O yüzden Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin ve İstanbul’da, şehir içinde yer alan bütün hastanelerin yerinde yapılanmasını istiyoruz.”
“Acımı anlatmaya sözcükler yetmez”
Erdoğan’ın ardından söz alan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, 43 yıl önce Cerrahpaşa Üniversitesi’ne öğrenci olarak geldiğini aktararak, “Burası öyle ucuz bir yer değil, burası Cerrahpaşa. Türkiye’nin ilk genel cerrahları burada yetişti. Bu ülkedeki umutsuzların umut kapısı bu ülkedeki dermansızların derman kapısı. Türkiye’nin dört bir yanından koşarak insanlar buraya geliyorlar. Bugün Cerrahpaşa’nın sokakları boştu. Bunu anlatmaya hiçbir sözcük yetmez. Acımı anlatmaya hiçbir sözcük yetmez” ifadelerini kullandı.
“İlk gözden çıkarılan eğitim oldu”
İstanbul Tabip Odası Cerrahpaşa İşyeri Temsilcisi Tahsin Çınar, “Bizler ne tabutlardan hizmet vermeye mahkum olmak istiyoruz ne de plansız, programsız bir şekilde bir sürecin içerisine girmek istiyoruz” dedi. Hep göz ardı edilen eğitim olduğunu söyleyen Çınar, “Tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri ve tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimleri, deprem olduktan sonra da cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ilk gözden çıkarılan şey eğitim oldu. Üniversiteler kapatıldı, uzaktan eğitime geçildi. ‘Cerrahpaşa depreme dayanıklı mı diye test yapılsın’ dedik. 6 Şubat depremleri olmasa o test yapılmayacaktı. Biz burada mezarlıkta, tabut binalarda çalışmaya devam edecektik. Ama ne oldu? Yine ilk gözden çıkarılan eğitim oldu. Poliklinik hizmetleri devam etsin akşam poliklinikleri yapılsın, döner sermaye para kazansın ama öğrenciler nasıl eğitim alacak? Tıpta uzmanlık öğrencileri nasıl eğitim alacak? Hiçbir şey söylenmedi” dedi. (Evrensel)